27/08/2021 | Blog

Vilt proces

Wol, een product waar ik het afgelopen jaar ontzettend verliefd op ben geworden. Het is zacht, helend, geluiddempend, warm en vol liefde en lanoline. Iets waar je met respect mee om gaat omdat het schaap het het hele jaar bij zich heeft gedragen en gediend heeft.

Door mijn interesse die het materiaal had opgeroepen na mijn onderzoek met het kleine project van het helende plaid, bleef het me toch trekken. Binnen mijn thematiek ‘Stilte’ kwam ik dan toch weer uit op dit materiaal vanwege de bovenstaande eigenschappen. Doordat het vilten nog niet was gegaan zoals ik had gehoopt tijdens het experimenteren ermee, besloot ik me er ditmaal goed in te verdiepen om deze ambacht onder de knie te krijgen. Na veel te hebben gelezen, foto’s opgezocht te hebben en video’s bekeken te hebben had ik het gevoel dat het wel zou moeten goed komen. Ik besloot materialen te bestellen en fietste de omgeving rond om bij lokale boeren losse vachten van diverse schapen op te halen die ik kon gaan gebruiken voor het vachtvilten. In de volgende foto’s laat ik je onderdelen van het proces zien.

Het kaardvlies bestelde ik online en legde ik volledig open op de complete vacht die eronder lag. Op deze manier hechten de vezels van alle haren zich in elkaar tijdens het vilten om zo een geheel te worden. Dat vind ik één van de mooie eigenschappen aan wol. Doordat het een organische (dierlijke) vezel is, gebeurd er van alles tijdens het proces waar je veel tijd en aandacht in stopt.

En dan kan het viltproces gaan beginnen. Het heet water en zeep en een hele hoop wrijving hechten de vezels zich steeds meer in elkaar. Het is een fysiek proces met een hoop kracht en tijd.

En na een hele boel wrijven, kijken, rollen en gooien, is de vacht na een hoop uren werk eindelijk klaar! Aan mijn voldane gezicht zie je het gevoel dat dat oproept… je bent moe, nat en vies maar in ruil daarvoor heb je een hele middag met je handen gewerkt, iets moois laten ontstaan en heb je een sterk trots gevoel. Wol heeft mijn aandacht gewekt en ik ga daar dus de komende tijd verder in verdiepen. Want één ding heb ik al wel ontdekt, wol is een materiaal waar eindeloze mogelijkheden mee zijn!

0 reacties

Laat een reactie achter