30/12/2020 | Blog

Helend plaid

Een tijdje terug hadden we vanuit de studie een speciale werkweek op een externe locatie, Labweek. Hier mochten we in een grote loods, een eigen project opstarten die we interessant vonden om de komende twee weken aan te werken en in te verdiepen.

Tijdens mijn vooropleiding aan ArtEZ Zwolle heb ik mij al verdiept in het kleuren van stof op een natuurlijke wijze met planten. Dit proces heb ik nu verder doorgezet door diverse kleurbadjes te maken. Ik kwam erachter dat je met rozemarijn een prachtig vergrijst groene kleur krijgt en dat rozemarijn een helende werking heeft op het lichaam. Het kalmeert onder andere je zenuwstelsel, circuleert je bloedsomloop en helpt bij vermoeidheid.


Omdat de Textielindustrie enorm vervuilend is en omdat je de chemicaliën die worden gebruikt tijdens de productie tot je neemt wanneer je bijvoorbeeld een kledingstuk draagt, wordt je daarmee als mens beïnvloed. Vooral fast fashion bevat nog chemicaliën vanuit het productieproces. De chemicaliën komen via je huid in je lichaam en verstoren bijvoorbeeld de hormoonbalans. Dit zette me aan het denken, kan ik een veilig, nieuw gevoel neerzetten op natuurlijke wijze waarbij we juist onszelf voeden in plaats van uitputten. Ik besloot daarom om een deken te maken van pure wol die ik ergens lokaal kon ophalen, en mijn gekleurde stof dat net uit het rozemarijn bad kwam. Door deze twee materialen samen te voegen ontstond er een warme helende werking voor de mens. Een plaid die je kan opladen, helen aan het einde van een werkdag wanner je uitgeput thuis komt. Sla de deken om je heen en de wol & kruiden doen zijn werk op je huid.

Om mijn werk te presenteren, besloot ik het clean te houden. De aandacht ligt op het plaid en de werking daarvan. Daarom heb ik een kruk neergezet waar je op kan zitten om even tot stilstand te komen en de werking van het plaid op je huid te voelen.

Door middel van dit werk wil ik een bewustwording neerzetten wat betreft fast-fashion en de textielindustrie. Door bewust te zijn wat we dragen op onze huid kunnen we nieuwere duurzamere keuzes maken die goed zijn voor zowel mens als natuur. Juist met een project als dit, wil ik de mens tot stilstand brengen in een tijd waarin alles gehaast moet. Een tijd waarin gemak vanzelfsprekend is en waarmee een stuk bewustwording verdwijnt. Denk wat vaker verder na, over wat je koopt, wat je draagt en wat je nodig hebt. Dit plaid zorgt voor vertraging, heling en warmte.

0 reacties

Laat een reactie achter